Eilen, lauantaina heräsivät perheen viimeiset, eli äiti ja Milla 6:00 maissa. Isi ja Niko olivat jo täydessä tohinassa. Päivärytmi on mennyt parempaan suuntaan, eikä tämä nykyinen ole ollenkaan hassumpi. Toivottavasti saadaan pidettyä, ettei tulisi vaikeuksia Nikolle aamuheräämisien kanssa.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Eiliselle päivälle olimme varanneet ison, turvallisen tila-auton Decathlonin ja Holan keikkaa varten, mutta mitä saimme? Pienen, vanhan Santanan (Taitaa olla passatti Suomessa) ilman turvavöitä! Ja nimenomaan noiden turvavöiden takia oli varattu kallis auto (300RMB/4h). Siinä sitten pähkäilimme, mitä teemme. Lähdemmekö kyytiin, vai menemmekö odottamaan tienvarsitaksia. Vesisateesta ja kylmästä ilmasta johtuen päätimme sitten ottaa kyydin vastaan, voisihan kuskin kaasujalkaa koittaa hillitä sitten ajon aikana, jos osoittuisi liian painavaksi. Nikolle mukana ollut turvaistuin päätyi sitten takakonttiin, Milla sai jäädä kaukaloon, onhan se kuitenkin turvallisempi paikka kuin syli.

Kuskimme oli hyvä, ajoi rauhallisesti. Liikennettäkin oli niin paljon, etteivät vauhdit nousseet koviksi, lähinnä madeltiin massan mukana. Ilman ”pelotusta” pääsimme käymään shoppailemassa.

Tämä liikenteen turvallisuus tai vaarallisuus, miten sen nyt ajattelee, ovat todella ruvenneet mietityttämään Suzhourenin onnettomuuden jälkeen. Miksi sitä tarvitaan tällainen ikävä herätys, ennen kuin taas tajuaa täällä nämä liikenteen vaarat, tai ennemminkin sen, että onnettomuus saattaa sattua myös omalle kohdalleen? Tähän saakka ollaan täällä menty ilman vöitä koko poppoo. No isillä on vyö ollut  kiinni etupenkillä, mutta takana ollaan oltu kuin Suomessa 70-luvulla ... Eläviä ihmiskuuliahan sitä ollaan jos äkkipysäys tulee.

Maailman autolijoista on muistaakseni noin 90% niitä parempia autoilijoita, sama lukeman on varmaan täällä Kiinassakin; ”Ei huolta, olette MINUN kyydissäni”, ja turvaöiden kiinni laittajaa katsellaan loukkaantuneena. Entäpäs ne ”huonommat” kuskit, jotka täällä vetävät surutta eteen? Katse vain toiseen suuntaan ja rekan/kuorma-auton/henkilöauton/skootterin nokka vain eteen.

Viikolla kävimme Rosessa vierailulla ja varasimme minibussin, jossa olisi jo pitänyt olla nämä turvavyöt. Eipäs vaan ollut. Kuski ajeli kyllä hiljaa, liiankin hiljaa kun tientukkona oltiin. Vaihteli kaistaa niin hitaasti, että alkoi oikeasti pelottaa, että sieltä tulee kohta joku jyrä päälle, kun ei tunnu tuo kuulokaan enää kuskilla olevan ihan terässä, kun ei reagoinut kaikkien autojen tööttäilyihin. Paluumatkalle  tuli meitä sitten hakemaan pienemmällä autolla, jossa oli takana yksi turvavyö. Millan kaukalon sain kiinni, mutta sitten tuntui kuski hiiltyvän kun kyselin turvavyötä Nikolle. Voi kun nämä ymmärtäisivät täällä, ettei ole kyse heidän ajotaidoistaan vaan yleisestä turvallisuudesta. Kolariin tarvitaan aina kaksi osapuolta, eikä se katso miten hyvä kuski on kyseessä, jos joku toinen törttöilee.