Tässä hieman balsamia niiden haavoihin, joiden mielstä on epäreilua tai tuntevat kateutta, että meillä on täällä mahdollisuus kotiapuun. ”Kaikella on hintansa” –sanotaan. Niin myös tässäkin asiassa, ei kaikki ole yhtä ruusuilla tanssimista.

Kyllä, on ihanaa, että lattiat pestään päivittäin, koska Milla konttaa pitkin lattioita. Siitäkin huolimatta housunpolvet ovat aina mustana.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Kyllä, on ihanaa kun astiat käy joku toinen tiskaamassa ahtaassa keittiössä, jossa ei ole tiskikonettakaan.

Kyllä, on ihanaa kun on joku toinenkin  huolehtimassa likapyykkien pesusta.

Kyllä, on ihanaa kun joku silittää sinulle vaatteet ja liinavaatteet valmiiksi kaappiin.

Kyllä, on ihanaa kun joku pesee myös parvekkeemme päivittäin, että sinne voi halutessaan mennä istuskelemaan ilman perusteellista siivousta.

Kyllä, on ihanaa kun joku leikkii Millan ja Nikon kanssa, silloin kun itselläni on muuta tekemistä.

Kyllä, on ihanaa kun meillä eivät villakoirat juokse ympäri lattioita ja nurkkia.

 

Sitten niitä varjopuolia, jotka pitää vain hyväksyä tässä kaikessa ”loistossa”:

Kyllä, haluan että liinavaatteet pestään puuvillaisten 60 -ohjelmalla, vaikka hienopyykin 40 -ohjelma onkin paljon nopeampi. (Tämä asia tahtoo unohtua jopa ½-vuoden jälkeen...)

Karhunvilla on kattiloita varten. Ei muovisia astioita varten, jotka menevät todella kamalan näköiseksi ja tulevat epähygieenisiksi. Muoviset astiat voi liottaa puhtaaksi, jota täkäläiset eivät tunnu ymmärtävän.

Pesuaine- ja kodinkoneiden ohjeet voi lukea ja toimia niiden mukaan. Esim.tehopuhdistusaineita ei käytetä raakana puhdistamiseen ilman huuhtelua, siitä saattaa saada vaikka ihottumaa. (Ohjeita olen näyttänyt ja pyytänyt lukemaan. Saanut ymmärtävän nyökkäilyn vastaukseksi...)

Kyllä, haluan että astiat tiskataan tiskiaineella, vaikka ne eivät olisikaan pinttyneet, tai niitä ei olisi paljoa. Rasva ei lähde irti pelkällä vedellä.

Ruokailuvälineiden pinttyneet ruoan jäänteet lähtevät helpoiten irti liottamalla. Niitä ei tarvitse raaputtaa puhtaaksi, tulevat erittäin ikävän näköiseksi. (Siinä meni häälahjaksi saatu välinesarja...)

Kyllä, haluan että tavarat laitetaan takaisin paikoilleen pölyjen pyyhdinnän jälkeen. Ei ole kiva että pitää kulkea perässä asettelemassa niitä uudestaan, kuten ne olivatkin.

Kyllä, lasten tavarat voi viedä oikeille paikoilleen. Esim. Olohuoneen pöydälle eivät kuulu lelut, vaan ne voisi laittaa niille varatuille paikoille.

Millalle ei tarvitse mennä syöttämään mitään ilman lupaa, eikä Millan anneta laittaa suuhun Nikon leluja, joista voi lähteä pieniä osia irti. Samoin Millan lelulaatikkoon ei laiteta Nikon leluja samaisesta syystä. (Nämä asiat eivät tahdo mennä millään perille).

Jos on roskia jossain, ne voi viedä roskikseen, ei jättää pöydille lojumaan.

Haluan syödä ruokani rauhassa, ilman että joku tökkii imurilla tai mopilla jaloille. Samoin haluan syödä rauhassa ruokani, ei pöytää tarvitse tulla siivoamaan ja puhdistamaan luutulla kesken syönnin, se on hetken päästä saman näköinen, onhan Millakin syömässä.

Kyllä, haluan että pyykkipulverilaatikko pidetään tiukasti kiinni, ettei Milla pääse laittamaan sitä suuhunsa.

Kyllä, tietokone on todella kallis laite, ei lasten leikkikalu ja lelujen hakkaamisen alusta.

Pojallemme ei anneta kovia vauhteja kiikussa, joka on toisesta päästä kokonaan irti ja saattaa kaatua, vaikka poika sitä miten kovasti haluaisikin. (Siihen loppuivat ulkoilut, eikä niihin ole enää onneksi tarvettakaan, Nikohan aloitti koulun.)

Pidä tavarat, joiden et tahdo menevän rikki, piilossa tai kerro, ettet halua niihin koskettavan. (Juomalasit ovat meillä aikasta vähissä. Onhan se luonnollista, käsin kun joudutaan tiskaamaan. Ja kahvinkeittimeen olen antanut ”koskemiskiellon”. Sen lasipannua ei saa missään nimessä mennä rikkomaan, niitä ei saa täältä.)

 

Siinäpä oli joitakin. Tiedän, että jos osaisin kieltä ja osaisin perustella asioita, saisimme osan näistä epäkohdista korjattua. Mutta pitää myös hyväksyä se tosiasia, että kaikki eivaan mene jakeluun. Ei heillä ole sellaisia perustietoja kuin meillä ja ajatusmaailmakin poikkeaa meidän tavastamme aikasta lailla.

Tämä lista saattaa kuulosta pahemmalta kuin oikeastaan onkaan. Toisina päivinä osa asioista ei haittaa pätkääkään, mutta on taas niitä päiviä, että kaikki pännii... Mutta se on ihan normaalia, ainakin minulle ;-)

Kaikesta huolimatta ayimme on hyvä, miellyttävä, hänen kanssaan synkkaa ja hän on äärettömän tehokas. Voisi lähes sanoa, että kun hän on siivoamassa, on kuin myrksy kävisi talossa ja miinuksena nuo tavarat, jotka tahtovat sitten tipahdella myrskyn jälkeen milloin mihinkin. Noh, onpahan äidillekin jotain hommaa, ei pääse ihan unohtumaan nuo siivoamisen salat...